Ambassadeur Anita Twinkler

Mijn Naam is Anita Twikler, moeder van 2 kinderen ( 8 & 10 jaar) en werkzaam bij OCI Nitrogen sinds augustus 2013.

Ik heb eerst een opleiding tot eerste autotechnicus gevolgd en succesvol afgerond. Jarenlang ben ik werkzaam geweest binnen de autobranche; als monteur, service adviseur, maar ook binnen het magazijn en als bedrijfsleider. Dat beviel goed, maar toch ben ik op zoek gegaan naar meer uitdaging. En die heb ik gevonden op het chemisch industrieterrein Chemelot in Geleen.


Via via hoorde ik dat er kandidaten werden gezocht op het Chemelot terrein voor de functie van procesoperator en dat er een mogelijkheid bestond om van buitenaf een interne opleiding te volgen met baan garantie! De opleiding duur twee jaar en je werkt tijdens de opleiding in de desbetreffende fabriek.


Een hele omschakeling voor mij want je krijgt namelijk te maken met continu diensten. Dat betekent dat je 2 ochtenddiensten, 2 middagdiensten, 2 nachtdiensten en dan 4 rustdagen hebt. Op zich is dit heel goed te doen als je kinderen hebt. Je hebt meer tijd ter beschikking voor je kinderen dan wanneer je bijvoorbeeld fulltime van 9 uur tot 5 uur aan het werk bent. Zo ben ik, gedurende de opleiding, 1 dag per week naar school geweest en de overige dagen werkte ik met de ploeg in de fabriek.


Tijdens de opleiding krijg je te maken met alle benodigde vakken die van belang zijn voor het beroep van procesoperator. Praktijkopdrachten van de opleiding worden uitgevoerd en beschreven binnen de desbetreffende fabriek waar je werkzaam bent. Regelmatig krijg je toetsen en rond je iedere keer een blok van je opleiding af. Aan het einde van je opleiding voer je het eindgesprek en worden je vaardigheden getoetst die je de afgelopen 2 jaar tijdens de opleiding geleerd hebt. Wanneer je klaar bent met de opleiding heb je de fabriek waar je werkzaam bent ook redelijk onder de knie en wordt je ook getoetst op het zelfstandig uitvoeren van handelingen die deel uitmaken van het werk als procesoperator.


Procesoperator op het Chemelot terrein houdt in dat je het procesverloop monitort, bewaakt en zorgt dat de fabriek zo optimaal mogelijk functioneert. Procesonderdelen worden bijvoorbeeld in- en uit bedrijf genomen en deze processen moet je veiligstellen. Wanneer er verstoringen zijn worden deze door de procesoperators op een veilige manier verholpen.

Het bevalt me zeer goed bij OCI Nitrogen en er zijn veel doorgroei mogelijkheden. Ik ben dan ook na afronden van de procesoperator B opleiding meteen doorgestroomd om de opleiding van procesoperator C te volgen om uiteindelijk te kunnen werken in de meetkamer. Opleiding en een nieuwe fabriek aanleren is zeker in het begin even aftasten en best pittig, maar absoluut de moeite waard. Iemand die serieus en gemotiveerd is gaat het zeker redden!


In de chemiewereld werkten vroegen vooral mannen, maar nu zien we steeds meer vrouwen, ook in de fabrieken. We zien dat de combinatie van mannen en vrouwen op de werkvloer een positief effect heeft op de hele organisatie en daarom wil ik zeker vrouwen aanmoedigen de keuze te maken voor de procesindustrie.


Het werk is leuk, uitdagend en afwisselend en zonder problemen goed uit te voeren door vrouwen. Je werkt in een teamverband en het is zeker niet saai. Met veel plezier doe mijn werk op het Chemelot terrein en ga iedere keer met een goed humeur de deur uit naar het werk!


Heb je vragen, wil je eens nader kennismaken om over het procesoperatorvak of de opleiding te praten, laat dan wat van je horen via info@chemelot-operators.nl!