Ambassadeur Anita Twinkler

Mijn Naam is Anita Twikler, moeder van 2 kinderen ( 8 & 10 jaar) en werkzaam bij OCI Nitrogen sinds augustus 2013.

Ik heb allereerst de opleiding gevolgd en afgerond als eerste autotechnicus. Jarenlang werkzaam geweest binnen de autobranche; van monteur, service adviseur, magazijn tot bedrijfsleider, maar toch ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Deze heb ik gevonden op de Chemelot site in Geleen.

 

Via via hoorde  ik dat men kandidaten zochten op Chemelot voor de functie van procesoperator en dat er een mogelijkheid bestond om van buitenaf een interne opleiding te volgen met baan garantie! De opleiding zou 2 jaar duren en tegelijkertijd werken op de desbetreffende plant.

Een hele omschakeling voor mij want je krijgt namelijk te maken met de continue dienst. Dat betekent dat je 2 ochtenddiensten, 2 middagdiensten, 2 nachtdiensten en dan 4 rustdagen hebt. Op zich is dit heel mooi te doen als je kinderen hebt. Je hebt meer tijd ter beschikking voor je kinderen dan als je bijvoorbeeld fulltime van 9 uur tot 5 uur werken bent (mits je het goed geregeld hebt thuis). Ik ging 1 dag in de week naar school en de rest werk je gewoon met je ploeg in de plant want voor school word je vrij geroosterd.

 

Op school krijg je te maken met alle benodigde vakken die van belang zijn voor het beroep van procesoperator. Praktijkopdrachten van school worden uitgevoerd en beschreven over de desbetreffende fabriek waar je werkt. Om de zoveel weken krijg je toetsen en rond je iedere keer een blok van je opleiding af. Op het einde van je opleiding doe je het eindgesprek en worden je vaardigheden getoetst die de afgelopen 2 jaar in je opleiding geleerd hebt. Tegen de tijd dat je klaar bent met je studie heb je de fabriek waar je werkzaam bent ook al redelijk onder de knie en kan je ook daar voor getoetst worden en mag je zelfstandig als procesoperator handelingen uitvoeren.

 

Procesoperator bij ons houd in dat je natuurlijk het procesverloop monitort, bewaakt en zorgt dat de fabriek zo optimaal mogelijk loopt. Procesonderdelen worden in- en uitbedrijf genomen en moet je deze veiligstellen. Indien er verstoringen zijn worden deze door ons procesoperators op een zo veilig mogelijke manier verholpen en zorgen wij voor de kwaliteit en analyses van onze producten.

 

Het bevalt me zeer goed bij OCI Nitrogen en er zijn veel doorgroei mogelijkheden. Ik ben dan ook na afronden van de procesoperator B opleiding meteen doorgestroomd naar opleiding procesoperator C om uiteindelijk plaats te mogen nemen in de meetkamer.  Opleiding en een nieuwe fabriek aanleren is zeker in het begin even aftasten en best pittig, maar absoluut de moeite waard. Iemand die serieus en gemotiveerd is gaat het zeker redden!

 

Het was vroeger een echte mannenwereld, maar we zien steeds meer vrouwen op elke fabriek. We zien dat de combinatie een positief effect heeft op de hele organisatie en daarom wil ik zeker vrouwen aanmoedigen de keuze te maken voor de procesindustrie.

Het werk is leuk, uitdagend en zonder problemen goed uit te voeren door vrouwen. Je werkt in een teamverband en het is niet gauw saai. Ik werk op Chemelot met plezier en kom met goede zin iedere keer weer naar het werk.

 

Heb je vragen, wil je eens nader kennismaken om over het procesoperatorvak of de opleiding te praten, laat dan wat van je horen via info@chemelot-operators.nl!