Ambassadeur Dave Derks

Ik ben Dave, 33 jaar, vader van 2 kinderen; een zoontje van 5 jaar en een dochter van 1 jaar.

 

Sinds 4 jaar werkzaam als operator op Chemelot bij Fibrant op de caprolactam fabriek HSO. Op dit moment ben ik bezig de C opleiding (meetkamer) te volgen. Na de Havo opleiding in Heerlen wist ik nog niet precies wat ik wilde studeren. Ik heb vervolgens een paar jaar als monteur gewerkt. Daar werkte ik nauw samen met de ingenieur, dat leek mij wel wat en ben werktuigbouwkunde gaan studeren aan de hogeschool in Heerlen. Na 2 jaar ben ik gestopt met de opleiding want het praktische deel sprak mij meer aan dan het theoretische deel . Uiteindelijk kwam ik in een half geautomatiseerde graanmolen terecht als molenaar. Als het ware ben ik daar onbewust al in aanraking gekomen met het operatorvak. Na een jaar ben ik noodgedwongen moeten stoppen.

 

Tijdens de zoektocht naar een andere baan zag ik een banner ophangen voor de werving van operators. Ik heb meer informatie opgezocht en zag tot mijn verbazing dat er een werk en leer traject werd aangeboden waarin de volledige opleiding en de lesdagen doorbetaald werden. Dat betekende dat ik mij kon ontwikkelen met een diploma, zonder te hoeven stoppen met werken en met een vast contract. Na het behalen van het diploma is mij meteen aangeboden om de vervolgopleiding te gaan volgen.

 

Op Chemelot zijn veel kansen om je verder te blijven ontwikkelen, zowel in de praktijk als door middel van opleidingen en cursussen.

 

Eenmaal aangenomen kwam ik in de 5 ploegendiensten terecht en dat betekent een regelmatig rooster van: 2 ochtenddiensten, 2 middagdiensten en 2 nachtdiensten gevolgd door 4 dagen weekend. Daarvoor krijg je een flinke toeslag op je salaris en meer tijd voor het gezinsleven omdat je vaker overdag thuis bent.

 

Nu ik een paar jaar werkzaam ben als operator, ben ik zeer blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Het zijn complexe fabrieken die grotendeels worden bestuurd door meetkameroperators. Onder normale omstandigheden lopen wij rondes door de fabriek waarbij we letten op de parameters en eventueele afwijkingen in het proces en waarnodig sturen wij bij. Op deze dagen is er ruim de mogelijkheid om bijvoorbeeld iets aan school te doen of verder de fabriek aan te leren. Je kunt jaren blijven doorleren als je dat wilt en het werk is fysiek niet zwaar.

 

Er zijn ook wel eens storingen, dat kan in allerlei vormen voorkomen zoals een verstopping, falen van apparatuur, lekkages etc. Op dat moment wordt de opgedane kennis volledig benut en kom je als operator pas echt in actie. Je probeert dan zo veilig mogelijk de storing te verhelpen. De veiligheid staat hoog in het vaandel, want we werken regelmatig met gevaarlijke stoffen. Het klinkt misschien risicovol maar er worden eerst allerlei stappen genomen om veilig aan de slag te gaan.

 

Kortom, ik ben zeer blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik werk voor een goede werkgever met heel veel toekomstperspectief. In het begin was ik beetje huiverig voor de ploegendiensten en de chemie, maar dat is mij uiteindelijk heel erg meegevallen. Het procesoperatorvak is goed te combineren met het gezin en het salaris is goed.

 

Heb je vragen, wil je eens nader kennismaken om over het procesoperatorvak of de opleiding te praten, laat dan wat van je horen via info@chemelot-operators.nl!