Ambassadeur Jim Bartels

Mijn naam is Jim Bartels, operator bij OCI Nitrogen, 27 jaar en vader van een 3 jarig zoontje met nog een dochtertje op komst.

Ik ben op mijn 17e gestart met een loopbaan bij defensie. Hier heb ik 4 jaar naar tevredenheid gewerkt, maar na een aantal jaren werd het tijd voor iets nieuws. Ik wilde graag nog diploma’s halen en tevens was ik veel weg van huis wat een nadeel is voor het gezin. In mijn zoektocht naar een nieuwe werkomgeving werd ik enthousiast over de procestechniek/chemische industrie.


Zo ben ik als 21 jarige gestart met mijn Vapro B opleiding, de versnelde variant (1 jaar). Mijn stage liep ik bij de rubberfabriek in Maastricht. Na het afronden van mijn opleiding kreeg ik daar een vast contract aangeboden. Het was hard maar ook leuk werk. Hier heb ik veel geleerd: het was een echte doe-fabriek. In totaal heb ik 3 jaar gewerkt bij de rubberfabriek, maar aangezien de doorgroeimogelijkheden beperkt waren heb ik de overstap gemaakt naar OCI Nitrogen op de Chemelot site. Gestart ben ik op de vloeistoflading; deze post heb ik in een half jaar aangeleerd en afgetoetst. Ik wilde graag de Vapro C opleiding doen en OCI Nitrogen moedigde dat aan. Inmiddels ben ik bijna klaar met de C opleiding en ben ik in de tussentijd van de verlading doorgestroomd naar de AFA (ammoniakfabriek) welke ik nu aan het aanleren ben.


Mijn werkzaamheden als operator zijn divers. In mijn functie moet ik het proces - in samenwerking met de meetkamer - zo optimaal mogelijk laten verlopen of bijsturen en storingen voorkomen. Dit doe ik door te observeren, controleren, op veiligheid te letten, het uitvoeren van klein onderhoud en het begeleiden van groter onderhoud. De fabriek waar ik werk levert belangrijke grondstoffen voor meerdere andere fabrieken. Als deze stilvalt, dan hebben andere bedrijven daar ook last van. Vandaar heb ik samen met mijn ploeg een grote verantwoordelijkheid. Als operator is het dan ook belangrijk om je hoofd er altijd bij te houden.


Destijds de switch maken van defensie naar procestechniek was voor mij niet zo lastig, sterker nog, qua cultuur, veiligheid en het opvolgen van regels en instructies is er een overlap. Daarnaast werk je als operator in teams, zoals bij defensie ook het geval is. De sfeer op de ploeg is heel goed, je ziet je collega’s vaker dan je gezin en het voelt net als een tweede familie.’ Tevens ben ik trots op mijn werk, er word open en eerlijk gecommuniceerd, je hebt veel verantwoordelijkheden, het management is betrokken en de werkgever is goed voor je.


Bedrijven op Chemelot staan ook bekend om de stabiliteit en de doorgroeimogelijkheden. Als je instroomt als B operator start je met het aanleren van buitenposten. Daarna kun je een opleiding doen tot C operator waarna je kunt doorgroeien tot binnen-operator (meetkameroperator). Vanuit die positie kun je doorgroeien naar een top operator meetkamer, of bijvoorbeeld een top operator buiten (TOPO), reserve chef of zelfs chef. Ambities worden gestimuleerd, al moet je wel zelfstandig zijn en sterk in je schoenen staan, het aanleren van een vapro B of C gelijktijdig met de posten is soms best zwaar. De belangrijkste factor voor succes is volgens mij dan ook wilskracht. Je moet enthousiast zijn, leergierig, en simpelweg de wil en motivatie hebben om er een succes van te maken.


Heb je vragen, wil je eens nader kennismaken om over het procesoperatorvak of de opleiding te praten, laat dan wat van je horen via info@chemelot-operators.nl!