Ambassadeur Pim Verbraak

Ik ben Pim Verbraak, 46 jaar jong, woonachtig in Nieuwstadt en vader van 2 kinderen. Na de HAVO heb ik de MTS Procestechniek opleiding in Roermond gevolgd want ik wilde graag wat met techniek doen.

 

Door te praten met anderen over de voors en tegens van iedere discipline heb ik gekozen voor Procestechniek. Dit omdat hier bijna geen enkele dag hetzelfde is als de vorige, er veel technische uitdagingen zijn en je geen wachtdiensten hebt.

 

Ik ben in 1995 begonnen als operator bij het huidige Celanese als operator en sinds 2001 ben ik werkzaam binnen de HDPE fabriek van Sabic.

 

Je begint natuurlijk onder aan de ladder met het aanleren van de fabrieken. Toen ik eenmaal een ervaren buitenoperator was ben ik begonnen met de meetkamers van de fabriek aan te leren.

 

2 jaar geleden ben ik gevraagd om naar "de balie" te gaan waar een stuk werkvoorbereiding en werkvergunningen maken om de hoek komt kijken. In deze rol heb je veel contact met externe firma's die werkzaamheden komen uitvoeren in mijn fabriek. 

 

Nadat ik deze functie 1,5 jaar heb gedaan ben ik nu weer terug in de productie organisatie waar ik zowel Meetkamer en Buiten loop. Dit is een keuze van het bedrijf om zo op iedere ploeg iemand te hebben die bekend is met alle regels en de diverse systemen die gebruikt worden om een chemische fabriek te besturen.

 

Het belangrijkste bij de functie procesoperator is veiligheid in acht nemen en samenwerken/collegialiteit.

 

Door samen met je collega’s een probleem aan te pakken gaat het aan de ene kant sneller en leer je zo meer van elkaar. Een ervaren operator is namelijk een belangrijke bron van informatie. Het starten en stoppen van een fabriek om onderhoudswerkzaamheden te laten uitvoeren is namelijk geen exacte wetenschap en dus iedere keer anders.

 

Het vak operator is dus perfect voor een ieder die nieuwsgierig is en niet houdt van iedere dag hetzelfde doen. Want waar jij vandaag mee stopt gaat je collega straks mee verder want de fabrieken werken 24/7. Het komt voor dat je bijvoorbeeld de ochtenddienst loopt en het heel rustig is terwijl je de dag erna hoort dat de middagdienst het heel druk heeft gehad en de nachtdienst weer rustig was. Geen dienst is hetzelfde.

 

Heb je vragen aan mij, of wil je eens een dag meelopen, laat het me weten of stel je vraag via info@chemelot-operators.nl!

 

Grtjus Pim