Veel gestelde vragen?!

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op het eerste gesprek?


Het eerste gesprek betreft een sollicitatiegesprek, géén oriënterend gesprek. Je zult naast andere standaard sollicitatievragen ook vakspecifieke vragen krijgen, zoals: hoe ziet het werk van een procesoperator op Chemelot eruit? Tevens zullen de recruiters inzoomen op je motivatie: waarom je operator wilt worden? Waarom je in de chemie wilt werken? Maar ook wat je van Chemelot weet en wat je hebt gedaan om jezelf voor te bereiden op het gesprek. Goede voorbereiding is van belang. Op onze website kun je veel informatie vinden, alsook de websites van de Chemelot Partners. Denk ook eens aan kanalen als Youtube voor informatieve filmpjes zoals hieronder:

Of wellicht ken je iemand die op Chemelot werkt die jou meer kan vertellen over het vak en de site. Je kunt ook een van de Chemelot bedrijven aanschrijven voor een rondleiding of je opgeven voor een van de open dagen die jaarlijks terugkeren op de Chemelot Site zoals de Chemelot Talentday of de week van de procestechniek.


Hoe ziet de opleiding tot chemisch procesoperator B eruit?

De opleiding duurt 2 jaar en wordt gegeven door het Vista College (voormalig Techniekcollege, fusie tussen Arcus en Leeuwenborg). Tijdens het 2-jarige BBL traject word je opgeleid tot operator B (MBO3 niveau, crebo nummer 25338). Je zult eens per week naar school gaan op de Brightlands Chemelot Site. Het streven is om de lessen onder werktijd te laten plaatsvinden. De overige dagen werk je in een 5 ploegensysteem.


Wat gebeurt er als ik de opleiding niet afmaak?

Naast een contract teken je ook een scholingsovereenkomst. Dit houdt in dat je een deel van de opleiding moet terugbetalen als je besluit te stoppen met de opleiding. Tevens is er sprake van een afbouwregeling. Mocht je na het behalen van je diploma de Chemelot Partner binnen 3 jaar verlaten, dan betaal je een deel van je opleiding terug.


Hoe ziet het dienstverband eruit?

Zodra je de sollicitatieprocedure geheel succesvol hebt doorlopen krijg je een contract aangeboden van Chemelot Academy: een overkoepelende B.V. op de Brightlands Chemelot Campus, speciaal opgericht als vakschool van de deelnemende Chemelot bedrijven voor de vacature: operator (ongediplomeerd). Je zult gedurende 2 jaar via Chemelot Academy werkzaam zijn bij een van de deelnemende Chemelot partners. Als je de opleiding succesvol doorloopt zal de Chemelot partner jou overnemen op eigen contract.


Wie bepaalt bij welke Chemelot partner ik ga werken?

Chemelot Academy zal jou indelen bij een van de Chemelot partners. Je kunt zelf wel een voorkeur aangeven. Ze kunnen niet garanderen dat je aan de slag kan bij het bedrijf van jouw keuze, maar zullen er zoveel mogelijk rekening mee houden.


Hoe zien de arbeidsvoorwaarden eruit?

Als ongediplomeerd operator start je met een vastgesteld salaris van €2050,- bruto per maand exclusief 28,5% ploegentoeslag. Dit betreft het startsalaris, als operator zijn er veel doorgroeimogelijkheden en dit zul je zeker ook merken in de portemonnee! Uiteraard krijg je de opleiding volledig betaald door Chemelot. Een goede investering voor jouw toekomst!